
Hayatımızda artık konfordan çok yaşam haklarımız içinde bulunduğu ısıtma ve soğutma sistemleri tesis edildiği her ortamın istenilen sıcaklıkta/serinlikte tutabilmesi için iç ortamdan dış ortama ve çevreye olan ısı kaybının önlenmesi amacıyla çalışan sistemlerdir. İnsan hayatı için bu kadar önem taşıyan ısınma ihtiyacının yasalara ve sağlık kurallarına uygun bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Tüm bunların dışında Isıl konfor günümüzde yalnız insanlar için değil bütün hassas cihaz ve makineler için de gereklidir.

Kapalı ortamdaki kirli havanın dışarı atılması, taze hava girişini sağlamak ve sıcaklık dengesini korumak amacıyla farklı yöntemler ve çeşitli araçlar kullanarak dışarıdan temiz hava akımının içeriye alınması işlemine havalandırma deriz. Havalandırma işleminin doğru yapılması son derece önemlidir. Uygulanan alanda nasıl konumlandırılacağı, hangi yöntemlerin kullanılacağı ve nasıl cihazların seçileceği ancak teknik bilgi yeterliliği ile doğru uygulama yapılabilir.
Havalandırma Sistemi, dışarıdan alınan taze havanın sıcaklığını ve nem oranını iç ortam koşullarına göre değiştirir. Bu şekilde iç ve dış ortamlar arasında denge sağlanır ve klima sistemi üzerindeki soğutma veya ısıtma yükü önemli ölçüde azalır.

Her türlü temizliğin su ile yapıldığı gibi her türlü hastalığın da su ile geleceği bilinen bir gerçektir. O halde suyu her an değişik amaçlar için insanların hizmetine sunan sıhhi tesisat denilen boru ağı sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Sıhhi tesisat; sağlıklı, güvenli ve rahat bir yaşam için gerekli olan temiz içme ve kullanma suyunun temini, değişik amaçlarda kullanılan atık suların insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde binadan hızla uzaklaştırılması ile ilgili bilim ve uygulama alanıdır.

Aktif Yangın Koruma, olası yangın durumunda verimli bir şekilde çalışabilmesi için müdahale gerektiren bir sistem grubudur. Bu sistem grubu Elle Müdahale Sistemleri (Taşınabilir Yangın Söndürücü, Bina İçi Hortum Dolabı vb.) veya Otomatik Müdahale Sistemleri (Otomatik Sprinkler Sistemi, Otomatik Gazlı Söndürme Sistemi vb.) olarak uygulanabilir. Bu nedenle, bir tesiste ısı ve duman algılandığında, bir yangın alarmı, binanın içinde bulunanları uyaracak ve yangını aktif olarak söndürmek veya kontrol altına almak için çalışacaktır. Otomatik Sprinkler Sistemleri ve Taşınabilir Yangın Söndürücüler, itfaiyenin oraya ulaşana kadar yangının büyümesini önlemeye ve kontrol altına almaya yardımcı olur. İtfaiyeciler geldiğinde, yangını tamamen söndürmek için yangın söndürücüleri ve yangın hortumlarını kullanırlar.

Doğalgaz tesisatı, bir endüstri tesisinde kullanılan doğalgazın taşınmasını ve kullanımını sağlamak için gerekli olan tüm boru hatları, regülatörler, filtreler, vanalar ve diğer ekipmanların tüm sistemi olarak tanımlanabilir. Enerji kullanımı, Endüstriyel Tesislerde en çok sıcak su, kızgın su, buhar, kızgın yağ gereksiniminin karşılanmasında karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra proseste, ısıl işlem ve ergitme fırınlarında, kurutma, pişirme işlemlerinde, yüzey temizleme banyolarında ve ortam ısıtmasında da büyük miktarda enerji tüketimi olmaktadır.
Bu tesisat, doğalgazın güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak için özenle tasarlanır ve yapılır.

Sağlık tesislerinde ameliyathane, doğumhane, müdahale odaları gibi cerrahi operasyon yapılan bölümler ile yoğun bakım, reanimasyon servisi, hasta odaları gibi bakım, tedavi alanlarında ve cerrahi aletleri çalıştırmak için medikal gazlar kullanılmaktadır.
Medikal gaz sistemleri doğrudan insan hayatına yönelik risk taşıdıklarından projelendirme iyi bir mühendislik çalışmasıyla, uygulama ise bilinçli ve teknolojik, sağlığa uygun, yüksek kalitede malzemeler kullanılarak yapılmalıdır.

İhtiyaç alanları; Ameliyathaneler, yeni doğan yoğun bakım üniteleri, yoğun bakım üniteleri, kemik iliği nakil üniteleri, merkezi sterilizasyon üniteleri, eczane, mutfak, çamaşırhane, çeker-ocak, biyolojik emniyet kabinleri, endüstriyel mutfak ve çamaşırhane, ISO 14644 göre Temiz Odalardır. Bu tür havalandırma sistemleri yapılırken özellikle birtakım değerlerin ve standartların bir araya getirilmesi gerekmektedir.

Test Ayar Dengeleme çalışmalarında; sistemdeki hava ve su debileri, fark basınç ölçümleri, sıcaklık ölçümleri vb. ölçümler yapılacak tasarımdaki performans koşullarının karşılanması sağlanmaktadır. Test Ayar Dengeleme çalışmalarının, ulusal ve uluslararası kabul görmüş NEBB, ASHRAE, SMACNA, CIBSE veya BSRIA gibi test standartlarında sertifikalı uzmanlar tarafından kalibrasyonlu cihazlar ile yapılması esastır.